Bezglutenowa jaglana szarlotka

Bezglutenowa jaglana szarlotka

To świetna i przede wszystkim zdrowa alternatywa dla tradycyjnego ciasta.

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

Czego potrzebujemy do szarlotki?

450 gram kaszy jaglanej
100 gram mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
1 jajko
100 gram masła
2 kg jabłek
sok z cytryny
cynamon mielony lub przyprawa korzenna
około pół szklanki wody

Wysypać kaszę jaglaną na sitko i opłukać zimną wodą. Następnie sparzyć wrzątkiem i przełożyć do garnka. Gotować we wrzącej wodzie na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie odstawić pod przykryciem na 20 minut, aby kasza spęczniała. Wystudzić ją.
Kaszę przełożyć do miski, dodać mąkę, jajko, cukier, masło i wodę – zmiksować do momentu, kiedy ciasto będzie w miarę jednolite.
Jabłka pokroić w plasterki – dodać sok z cytryny oraz cynamon. Jeżeli macie takie życzenie – można jabłka dosłodzić.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, który wcześniej zgniatamy w kulę i moczymy pod kranem. Dzięki temu łatwiej ułożymy go w formie a ciasto nam nie przywrze.
Wykładamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, tak aby się zrumieniło.
Następnie wykładamy na ciasto jabłka – pieczemy dalej około 30 minut.

*podaję przybliżony czas pieczenia, bo wszystko zależy od piekarnika jaki macie – trzeba ciasto obserwować :)

SMACZNEGO!

  • Kalina Borowiec

    Już ukradłam przepis, mniam pycha ;-)