Awokado – superowoc -superfood

Awokado – superowoc -superfood

Awokado przez wielu określane jest jako „superfood”, czyli super jedzenie. Nie bez powodu.
Kochają je i polecają go wszyscy dietetycy oraz zwolennicy zdrowego odżywiania. Inna jego nazwa to „smaczliwka”.
Powinno się go jeść jak najczęściej, dlaczego? Ma bardzo wiele super właściwości, takich jak wysoka zawartość witamin, minerałów takich jak m.in – kwas foliowy polecany kobietom w ciąży; kwas oleinowy który obniża poziom cholesterolu LDL i pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej; witaminy C, E, A – to silne przeciwutleniacze;
potas – pozytywnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny; błonnik – usprawnia przemianę materii, zmniejsza apetyt.

Dodatkowo znajdziemy tu jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. Kwasy te dają uczucie sytości na długi czas, doprowadzają do zwiększenia tempa metabolizmu i redukcji masy ciała. Czyli awokado jest dla wszystkich, którzy są na diecie i pragną zachować przy tym zdrowie.

Awokado pochodzi z Meksyku, jednak później zaczęto je uprawiać w całej Ameryce. Dziś hoduje się je niemal na całym świecie, nie jest już więc rzadkością – dostępne jest ponadto niemal we wszystkich polskich sklepach.

Awokado przez to, że jest tłuste, może z powodzeniem zastąpić masło – jest oczywiście od niego o wiele zdrowsze. A w klasycznych kanapkach smakuje wprost bezbłędnie! Tłuszcz… To tak, niektórzy już zaczną się zastanawiać czy przypadkiem nie zepsuje im to dziennego bilansu kalorycznego. Otóż nie – tłuszcze z awokado są neutralne dla naszego organizmu. Smak awokado nie jest zdecydowany, jednak jest to dla mnie jego niewątpliwa zaleta – jest świetną bazą dla wielu dań. Dojrzały owoc wystarczy ugnieść widelcem, albo zmiksować z odrobiną soli i sokiem z cytryny na gładką masę. Lub wedle uznania pokroić je w cienkie plastry i zjeść z wędliną, serem, mozarellą itp – pasuje praktycznie do wszystkiego. Ja lubię je jeść w sałatce z pomidorami. Polecam je waszej uwadze! SAMCZNEGO!

  • Tomek

    awokado, jajko na twardo, śmietana, czosnek i sól – moje ulubione polączenie:)

  • Neta Aneta Staszczyk

    Uwielbiam, ale niełtatwo trafić na takie w sam raz dojrzałe, wtedy biorę mniej dojrzałe i czekam aż dojrzeje – do kanpaeczk póki nie ma świzych pomidorków idealne :)

  • Marta Chmielik

    Avokado zamiast chipsów, a i maseczka i owszem, choć nie wiedziałam, że ma taki dobry wpływ na nerki ;-)

  • Ewa Monczyn

    Uwielbiam kanapki z awokado, biorę je tak łyżką i ciap, jest superdodatek. A że tłuste, to jest tak jak piszesz – jak ktoś się tak bardzo boi, to może zrezygnować z masła.